Verktyg

6 Nov

Jag har fått en liten begäran att skriva lite om de verktyg jag använder då jag gör smycken. Eftersom mitt verktygsförråd verkar växa för varje vecka så tror jag att jag får ta det i små omgångar. Jag tänkte börja med lite basic stuff som jag använder då jag gör pärlsmycken.

Tänger

I min låda finns en hel rös med tänger, alla dessa använder jag inte till just pärlarbeten, men de får alla komma med på samma bild.

Av dessa på bilden använder de tre längst till vänster och de två längst till höger. Ibland även den i mitten.

Från väster har vi :

avbitare  används till att kapa silvertråd och vajer. Jag har varit snål och kör fortfarande på en billig Biltematång.

klämpärletång vars rätta namn på svenska är okänt för mig. Tången används till att klämma ihop specialla pärlor i ändan av vajer för att få en ögla att trä en länk i för lås.

rundtång som används för att böja silvertråd, speciellt då man gör öglor.

kombitång används även då man böjer silvertråd. Egentligen är sen bättre än runddtången pga den flata sidan, den lämnar inget märke i silvertråden medan den runda ändan lätt lämnar ett litet märke om man klämmer lite hårdare.

Skentång används då man gör ringar.

Spetstång och den sista som är flacktång användas massor bl.a. till att öppna och sluta länkar (dvs små ringar gjorda av tråd), att böja tråd, att hålla i tråd med då man ska snurra det runt något etc. etc.

 

Mäta och måtta

Förutom vanligt måttband använder jag mig av micrometer och skjutmått då jag mäter saker.

Micrometern använder jag till att mäta diametern på silvertråd, speciell riktigt tunn silvertråd, eftersom den är noggrannare än skjutmåttet.

Skjutmåttet använder jag mer till plåtarbeten, att mäta plåttjocklek och till att rita ut raka linjer då jag ska såga ut en bit plåt ut en större bit.

Smått och gott

Längst till vänster hittar ni nålfilar. De finns i olika former och kan ha roliga namn som barett och fågeltunga. De avänds mycket i guldsmide, men jag använder speciellt de flata till att fila ändan på silvertråden rak och fin efter att man kapat den.

I mitten ligger sågen. Vad den används till är väl självklart hoppas jag.

På sågen ligger pinsetter. De två till vänster kallas lödpincetter och har handtag i trä så att man inte bränner sig då de blir varma av lågan. De två andra är båda likadana, den ena bara mer använd än den andra. De använder jag till allt möjligt som att plocka lodbitar, placera lodbitar då man löder. Behöver man putta på något då man löder är de de jag använder. De är även perfekta att använda då man knyter pärlhalsband.

Lödning

Även i mina pärlarbeten löder jag nu och då, jag löder ihop länkar, eller löder länkar på kjedändor osv. Då använder jag mig oftast av lod i form av pasta, det är sprutan till vänster. Lod finns även i tråd och plåtform, här på bilden ser ni en bit lod i trådform. Den är lite utvalsad i ändan för att på så sätt lättare få mindre lodbitar då man ska löda små saker.

Hemma löder jag med butanbrännare. Jag har lödpistol som ska till gasflaska, men eftersom vi bor så trångt så får den vänta en stund ännu, min butanbrännare är ändå så pass bra att jag inte saknar lödpistolen så mycket ännu.

 

Nästa gång blir det hamrar!

 

 

Annonser

Ett svar to “Verktyg”

  1. Mags november 9, 2009 den 7:41 f m #

    Pia, tämä oli mielenkiintoinen postaus ;-D
    Juu, kiinnostavaa nähdä myös vasarat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: